PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket

Wednesday, November 11, 2009

nak masak x??

blog aku ni..kalau x update dgn resipi2 cmni mmg xkan jalan kot...hehe...ok ye tuan2 dan puan2...resipi kita hari ni ialah....."laksa mama umie"

bahan-bahan:

  • ikan segarbugar 1kg (cari ikan kembung@selayang@pelata@apa2 ikan yg byk isi)tanya kat pakcik juai ikan tu pun boley...
  • cili kering dalam 15 biji
  • bawang besar 2biji
  • belacan besar ibu jari kaki afdlin shauki
  • daun laksa 50sen
  • bunga kantan 2 kuntum
  • asam keping 8 keping
  • laksa 1 bungkus
  • timun sebiji
  • daun salad@ daun selom @apa2 ulam yg korg minat
  • bawang besar untuk ulam

Step 1:

cili kering gunting2 dulu,rendam dlm air panas,agak dah kmbang,masuk dalam blender bsama2 bawang besar yg xbrapa besar 2biji,dan jugak belacan.(kalau boleh cuba cari belacan yg sedap-->belacan yg sedap slalu nya warna xbrapa gelap) then ketiga2 bahan tadi di blend kan sampai hancur........siap

Step 2:

siang ikan,basuh,diselawat,pastu terus rebus sampai masak.ikan dah masak,asingkan air rebusan dengan ikan tadi.pastu asingkan pulak isi ikan dengan tulang ikan.dah siap semua2 tu,blend isi ikan pastu terus tuang dalam air rebusan ikan yg korang asingkan awal2 tadi.pastu tulang ikan tu jgn buang!mesin plak tulang ikan tu,tapi kali ni korang kena tapis..(sapa nak mkn kuah laksa yg ada tulang ikan kan)amik jus tulang ikan tu ja k??......siap

step 3:

bahan Step 1 tadi campurkan dgn bahan Step 2......siap

Step 4:

kita dah dapat kuah laksa.tapi blum masak lagi tu!apa lagi,korg letak la atas api...sambil2 tu,masukkan la daun laksa yg korg beli tadi.bunga kantan,potong2 masukkan trus dalam kuah...tunggu sampai mndidih masukkan garam secukup rasa n ajinomoto kalau nak,pun secukup rasa jugak.masukkan asam keping tadi..pastu korg rasa la dah sedap ke belum....dah mendidih btul2 kuah korg tu,maksudnya dah siap laaaa....

Step 5:

patutnya yg ni jadi step 1 sbb korang balik je dari beli barang tu,terus je rendam laksa tu.pastu agak2 dalam 30 min cmtu,korg rebus la laksa tu smpai lembut......siap

Step 6:

xkan potong ulam2 pun xreti kot?ulam2 cm timun,bawang,salad smua tu ikut suka korg la nk potong cmana....yg penting2 smua aku dah ajar kan?senang kan????selamat berjaya!!!!!

No comments:

Post a Comment

PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket

klik my ADs