Bahan-bahan:
- tulang lembu 1 kg
- bawang besar 1bj
- bawang putih 1bj
- halia besar ibu jari kaki Afdlin Shauki
- kulit kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih
- lada hitam 10bj (ikut kpedasan korg)
- cabai melaka (cili padi) 3 bj
- rempah sup tulang (djual dlm peket-->dalam tu ada bunjut,kulit ky manis dsb)
- daun sup+daun bawang
Step 1:
Basuh tulang yg korg beli tu dgn air, pastu letak tepung sikit (any tepung will do),ramas2 pastu bilas dgn air balik.sbb kita nk buang bau hanyir lembu tu....kalau korg xde tepung,cari la cuka ke,lemon ke...limau nipis ke....tp kalo korg jenis yg tahan bau hanyir lembu,xpyh basuh pon xpe....ish...ikut suka lah...tp kalau bnda yg kta nk masak tu bersih,lagi sodap tau..jgn lupa selawat!!!....siap
Step 2:
Masukkan tulang2 tadi dalam periuk,pastu isi periuk dgn air agak2 la byk mane korg nak kuah sup tu nnt.tp ingat,nak wat sup ni takes time.better lebihkan air sbb nnt air tu akan kering.agak2 dah mgelegak air+tulang tu,masukkan rempah2 dia(bunjut,kulit kayu manis,bunga cngkih,lawang,lada hitam)then masukkan garam n ajinomoto secukup rasa korg..cabai melaka@cili padi yg 3 biji tu korg titikkan (ketuk2 jgn pai hancur) pastu masukkan dalam sup,bawang besar,halia,bwg putih,hiris2 masukkan jgk dlm sup..pastu korg tgu la selalunya sup tulang akan siap dlm sejam atau 2jam dgn api medium.
Step 3:
Daun bwg n daun sup dpotong halus2 sbb time nak serve sup tu nnt korg letak la daun2 tu kat atas sup tulang tu...perghhhh...sodap!!!cubalah!!pasti nak lagi.....
No comments:
Post a Comment